sobota, 25 lipca 2015

(147) Sałatka z pieczoną wieprzowiną i lubczykiem (z przepisem na wieprzowinę :) )

Zacznijmy od tego, że mięsa nie piekę specjalnie, ale wykorzystuję to z obiadu.
Jak je piekę? Wrzucam kawałki wieprzowiny (np. karkówki) do naczynia , dodaję cząstki cebuli, krążki marchewki, czasem korzeń pietruszki i suszone grzyby. Doprawiam przyprawą myśliwską, majerankiem, solą, pieprzem, podlewam oliwą, przykrywam, wstawiam do piekarnika na około 1,5-2 godziny i zapominam o mięsie na ten czas. Obiad robi się dam - polecam!
A jak mięso zostanie (a rzadko zostaje...) wykorzystuję resztki do sałatki!

SAŁATA Z PIECZONĄ WIEPRZOWINĄ I LUBCZYKIEM
składniki:
  • ulubione sałaty porwane na kawałki
  • upieczone i wystudzone mięso pocięte w kawałki
  • pomidorki koktajlowe w różnych kolorach
  • świeży gruntowy ogórek pocięty w plastry
  • posiekana czerwona cebula
  • listki lubczyku (można zastąpić natką pietruszki)

sos: jogurt naturalny, odrobina majonezu, ketchup, ulubione przyprawy

Składniki sosu mieszamy i umieszczamy w osobnym naczyniu (każdy polewa sobie sałatkę sam).
Na sałacie układamy pozostałe składniki. Zdobimy lubczykiem. Sosik obok.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!