poniedziałek, 1 sierpnia 2016

(144) Przepyszna salatka z kurczakiem, pomarańczami i parmezanem

Coś dla mięsożerców - bo u mnie tego mało. Od prawie roku mięso jem bardzo rzadko, ale przygotowuję potrawy mięsne dla gości i rodziny.
 
PRZEPYSZNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM, POMARAŃCZAMI I PARMEZANEM
 
składniki:
 
  • filet z kurczaka, jakiś olej do smażenia
  • ulubione zielone sałaty (użyłam roszponki, rzymskiej i odrobiny rukoli)
  • odfiletowane pomarańcze (jeśli z tym problem, poniżej przekierowanie do filmu)
  • suszona żurawina
  • pomidory
  • cebula
  • płatki parmezanu (można pociąć zwykły obierakiem do warzyw)
 
 
do marynaty na kurczaka: słodki sos chili, trochę oliwy, pierz i sól (pomieszać)
 
 
Kurczaka kroimy w kosteczkę i marynujemy, odstawiamy na godzinę do lodówki (można na całą noc).
Smażymy na dowolnym oleju.
Układamy na sałacie i pokrojonych warzywach, polewamy sosem, zdobimy parmezanem i żurawiną.
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!