piątek, 17 lutego 2017

(157) Sałatka z cytrynowym indykiem i sosem z zielonym pieprzem

Polecam tę sałatkę mięsożercom.
Robiliście kiedyś indyka pieczonego w cytrynie? Nie? To warto przygotować na obiad. Jest pyszny, soczysty, a przygotowanie marynaty zajmuje może z minutę. Uwielbiają go dzieci.
A resztki można wykorzystać do tej sałatki.
 
SAŁATKA Z CYTRYNOWYM INDYKIEM I SOSEM Z ZIELONYM PIEPRZEM
 
Jak upiec indyka?
Kupujemy dowolny kawałek piersi indyka. Do miseczki wyciskamy sok z całej cytryny, dodajemy do tego trochę oliwy, sól, pieprz, paprykę słodką/ostrą, majeranek, ewentualnie inne przyprawy i mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Pierś maczamy w marynacie ze wszystkich stron, układamy na folii, polewamy resztą sosu i zawijamy. Od razu pieczemy ok. 1-1,5 godziny, w zależności od wielkości mięsa.
 
składniki sałatki:
  • sałata (dowolna, ulubiona)
  • kawałki upieczonego indyka
  • dowolne ulubione dodatki: pomidory, oliwki, awokado, winogrona, kiełki itd.
 
sos: majonez, trochę jogurtu naturalnego, trochę ketchupu, zielony pieprz
 
 
Wykonanie. Układamy wg fantazji i polewamy sosem. Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!