środa, 14 listopada 2018

(190) Wegańska sałatka z pieczoną brukselką, batatami, kaszą i granatem

Zainsprowana Pick Up Limes poczyniłam podobną :) Pyszna, oryginalna, sycąca, jesienna.

WEGAŃSKA SAŁATKA 
Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ, BATATAMI, KASZĄ I GRANATEM

składniki:
brukselka, bataty, czerwona cebula, przeciśnięty przez praskę czosnek - pokroić, skropić oliwą, posolić, upiec w piekarniku
kasza jaglana lub komosa ryżowa - wedle uznania - ugotować w lekko osolonej wodzie
granat - wyjąć pestki
płatki migdałowe
suszona żurawina
insalatina


sos: zmiksować: sok z cytryny, oliwę, odrobinę tahini lub hummusu wg uznania, kurkumę, musztardę, sól, pieprz i syrop klonowy - doprawiamy według własnych preferencji, podobnie regulujemy słodycz, kwasowość, słoność...
można też wykonać zwykły sos winegret z oliwy, soku z cytryny, musztardy, słodzidła, soli i pieprzu - też pasuje

Na roszponce układamy poszczególne składniki. Polewamy sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!