WEGAŃSKA SAŁATKA
Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ, BATATAMI, KASZĄ I GRANATEM
składniki:
brukselka, bataty, czerwona cebula, przeciśnięty przez praskę czosnek - pokroić, skropić oliwą, posolić, upiec w piekarniku
kasza jaglana lub komosa ryżowa - wedle uznania - ugotować w lekko osolonej wodzie
granat - wyjąć pestki
płatki migdałowe
suszona żurawina
insalatina
sos: zmiksować: sok z cytryny, oliwę, odrobinę tahini lub hummusu wg uznania, kurkumę, musztardę, sól, pieprz i syrop klonowy - doprawiamy według własnych preferencji, podobnie regulujemy słodycz, kwasowość, słoność...
można też wykonać zwykły sos winegret z oliwy, soku z cytryny, musztardy, słodzidła, soli i pieprzu - też pasuje
Na roszponce układamy poszczególne składniki. Polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!