sobota, 15 października 2016

(150) Sycąca sałatka z szynką i pęczakiem (także w wersji wegańskiej i wegetariańskiej)

Jeśli jesteście weganami lub wegetarianami, też się da to zrobić :)
Ja robiłam od razu dwie wersje - mięsną dla rodziny oraz bezmięsną dla siebie.
Tylko fota ocalała mi jedynie ta mięsna....
Ale podaję różne wersje niżej. I wszystkie są pyszne!
 
SYCĄCA SAŁATKA Z SZYNKĄ
 I PĘCZAKIEM
(także w wersji wegańskiej i wegetariańskiej)
 
składniki:
 
  • ugotowany pęczak
  • kukurydza z puszki
  • pokrojona w kostkę lub paski marynowana papryka
  • posiekana natka pietruszki (sporo)
  • pokrojona w kostkę cebula
 
...oraz...
 
wersja podstawowa:
  • pokrojona szynka typu "babuni"
  • ser żółty pokrojony w kostkę
  • majonez
 
wersja wegetariańska:
  • pokrojone w kostkę wędzone tofu
  • ser żółty pokrojony w kostkę
  • majonez
 
wersja wegańska:
  • pokrojone w kostkę wędzone tofu
  • "ser" wegański żółty pokrojony w kostkę
  • majonez bez dodatku jaj (przygotowany samodzielnie np. na mleku sojowym lub dobrej jakości kupiony w sklepie)
 
Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
 
Próbowałam wszystkich wersji i każda jest naprawdę pyszna!
 
 
 
 

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!