poniedziałek, 15 grudnia 2014

(110) Sałatka z brokułami, fetą i pomidorami

Prościutka i smaczna. Na imprezę rodzinną także się nada :)

SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I POMIDORAMI

składniki:
  • brokuł
  • pomidory
  • feta
  • orzechy włoskie

sos: oliwa bazyliowo-pieprzowa - ta z prawej  (ale ze spokojem można użyć zwykłej), musztarda francuska, sok z cytryny, syrop z agawy (można zastąpić miodem), sól, pieprz

Ze składników dresingu sporządzamy sos.
Brokuła gotujemy al'dente w solonej wodzie, studzimy, dzielimy na cząstki, łodygę kroimy.
Wskazówka: co zrobić, żeby brokuł się "równo" ugotował, a łodyga nie była za twarda? Surową łodygę nacinamy "na krzyż" i dopiero wkładamy warzywo do wrzątku.
Pomidora i fetę kromy w kostkę.
Układamy składniki, posypujemy orzechami włoskimi. Polewamy sosem.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam sałatkę brokułową, a najbardziej z sosem czosnkowym :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią!