SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I POMIDORAMI
składniki:
- brokuł
- pomidory
- feta
- orzechy włoskie
sos: oliwa bazyliowo-pieprzowa - ta z prawej (ale ze spokojem można użyć zwykłej), musztarda francuska, sok z cytryny, syrop z agawy (można zastąpić miodem), sól, pieprz
Ze składników dresingu sporządzamy sos.
Brokuła gotujemy al'dente w solonej wodzie, studzimy, dzielimy na cząstki, łodygę kroimy.
Wskazówka: co zrobić, żeby brokuł się "równo" ugotował, a łodyga nie była za twarda? Surową łodygę nacinamy "na krzyż" i dopiero wkładamy warzywo do wrzątku.
Pomidora i fetę kromy w kostkę.
Układamy składniki, posypujemy orzechami włoskimi. Polewamy sosem.
Uwielbiam sałatkę brokułową, a najbardziej z sosem czosnkowym :-)
OdpowiedzUsuń