Przecudowny! Delikatny, mięciutki, o subtelnym smaku. Gdy go przekroimy, ujrzymy płynne kremowe wnętrze.
Buratta jest wyśmienita sama w sobie i naprawdę nie trzeba jej niczego poza odrobiną dobrej oliwy. Dlatego nie psułam tego smaku wielką ilością dodatków, a zdecydowałam się tylko na pomidora.
SIŁA PROSTOTY: SAŁATKA Z SEREM BURATTA
składniki:
- ser buratta
- pomidory
- dobra oliwa
- sól
- pieprz
Pomidory układamy na talerzu, posypujemy solą i pieprzem. Burattę kroimy "na pół" i polewamy oliwą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Do tego chleb na zakwasie albo bagietka, lampka wina i mamy bardzo udany wieczór :)
Lampka?! W moim dzisiejszym nastroju, to chyba butelka :p
OdpowiedzUsuńA gdzie, Juti, kupujesz ten ser i jak on smakuje? Podobny do mozzarelli?
No ja też jestem dziś zdecydowanie bliżej butelki...
UsuńA ser kupiłam w Biedronce, ale nie wiem, czy go jeszcze dostaniesz. Normalnie drogi, upolowałam (a dokładnie mąż, który z tą firmą jest związany) za grosze. W smaku... hmm - skorupka trochę jak mozarella, a w środku płynna kremowa śmietana. Ogólnie bardzo łagodny w smaku.
O, ciekawy. Muszę kiedyś zapolować na promocję. Wstyd się przyznać, ale właśnie dzięki promocji w jednym z supermarketów, dopiero przed minionymi Świętami Bożego Narodzenia, pierwszy raz jadłam... ricottę :)
UsuńZa to od razu zaszalał z jej wykorzystaniem, i zrobiłam sernik :)