SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM -
WERSJA DE LUXE
składniki:
- mieszanka sałat (użyłam z roszponką)
- pomidorki koktajlowe
- zielone oliwki
- dojrzała pomarańcza
- dojrzały granat
- szczypiorek
- dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym
sos: dresing podstawowy lub dresing francuski
Przygotowujemy owoce: pomarańczę trzeba odfiletować (polecam tutoriale na youtube, jeśli ktoś nie potrafi), a granat przekroić i wyjąć np. małą łyżeczką pestki, pozbywając ich białych błonek.
I dalej już jest prosto :)
Układamy: sałatę, pomidorki przekrojone na pół, oliwki, tuńczyka oraz pomarańczę i granat. Dodajemy sos, posypujemy siekanym szczypiorem.
Kolorowa, nie? :)
Nigdy nie jadłam sałatki z pomarańczą! Muszę to nadrobić :-))
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńO,o! Wygląda bardzo znajomo- ale faktycznie- jest w wersji de luxe. I powiedz- jak smakuje połączenie tuńczyka z pomarańczą? Ja robiłam bardzo podobną z Kwestii Smaku:
OdpowiedzUsuńrukola
pomarańcz
granat
prażone orzechy włoskie
miodowy winegret
Wiesz co, ja dla mnie bardzo dobrze.
UsuńJa często robię sałatki, które gdzieś jadłam, w knajpie spisuję składniki :) Ta jest z Marwittu - kiedyś w Poz mieli taki punkt restauracyjny. I kilka ciekawych pomysłów tam podłapałam.
Chyba skuszę się na święta. O popatrz- nie wiedziałam nawet, że Marwitt ma/miał swoje punkty. U nas oczywiście takowego brak, a szkoda. Marzy mi się wizyta w lokal, gdzie byłyby same sałatki :)
UsuńPozdrawiam