Ja odkryłam jakiś czas temu, obok czerwonego i dzikiego.
Tak, tak - bo czarny ryż to nie jest dziki ryż.
A zresztą dziki ryż, to w ogóle nie jest ryż - wiedzieliście o tym?
A czarny ryż polecam. bardzo aromatyczny.
Nie polecam jedynie gotować go np. z warzywami - bardzo brudzi wodę (i warzywa). Lepiej osobno - i dodać do potrawy.
A dziś - sałatka z jego udziałem!
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I SZYNKĄ
składniki:
- czarny ugotowany ryż
- szynka wieprzowa (ja używam Babuni)
- ananas z puszki
- kukurydza konserwowa
- kiełki lucerny
- majonez
- ewentualnie jabłko (niekoniecznie)
- pieprz i sól
Ryż, kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i ananasa (i ewentualnie jabłko) łączymy z majonezem i doprawiamy. Zdobimy kiełkami.
Poniżej propozycja podania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!