piątek, 27 czerwca 2014

(1) Letnia sałatka z wędzonym kurczakiem




Nie ukrywam, że najbardziej na świecie lubię sałatki spontaniczne, które tworzą się same, gdy otwieramy lodówkę i sprawdzamy, co w niej jest. Mają jeden minus – zwykle już nigdy nie potrafię ich dokładnie odtworzyć J Chyba czas zacząć to zapisywać. Zatem zapisuję pierwszą!

 

LETNIA SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM


 

składniki:

·        gotowa mieszanka sałat (najlepiej z rukolą lub roszponką, ale może też być każda inna)

·        wędzona pierś z kurczaka (do kupienia m.in. w Biedronce)

·        ser z błękitną pleśnią (np. Lazur)

·        dojrzałe awokado

·        winogrona bez pestek

·        płatki migdałów

 

sos:

·        oliwa

·        ocet winny ciemny

·        musztarda francuska (z kuleczkami J )

·        miód (najwygodniej płynny, a jeśli nie jest taki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali)

·        sól

·        pieprz (najlepiej świeżo mielony)

 

Na talerz wrzucamy sałatę i układamy na niej pozostałe składniki: pocięte w kawałki awokado, ser i kurczaka, kuleczki winogrona. Składniki sosu umieszczamy w kubeczku, a jeszcze lepiej słoiczku, bo wtedy można nim wygodnie potrząsnąć, by wszystko dobrze się połączyło. Proporcje „na oko”, wystarczy posmakować, sos powinien być wyrazisty, słodko-kwaśny. Ja także mocno solę dresing i już potem nie sypię soli bezpośrednio na sałatkę.

Polewamy sosem sałatkę, można posypać dodatkowo świeżym pieprzem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Spróbujcie! Wykonanie nie zajmie Wam nawet dziesięciu minut!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!