Nie ukrywam, że najbardziej na świecie lubię sałatki
spontaniczne, które tworzą się same, gdy otwieramy lodówkę i sprawdzamy, co w
niej jest. Mają jeden minus – zwykle już nigdy nie potrafię ich dokładnie
odtworzyć J
Chyba czas zacząć to zapisywać. Zatem zapisuję pierwszą!
LETNIA SAŁATKA Z
WĘDZONYM KURCZAKIEM
składniki:
·
gotowa mieszanka sałat (najlepiej z
rukolą lub roszponką, ale może też być każda inna)
·
wędzona pierś z kurczaka (do
kupienia m.in. w Biedronce)
·
ser z błękitną pleśnią (np. Lazur)
·
dojrzałe awokado
·
winogrona bez pestek
·
płatki migdałów
sos:
·
oliwa
·
ocet winny ciemny
·
musztarda francuska (z kuleczkami J
)
·
miód (najwygodniej płynny, a jeśli
nie jest taki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali)
·
sól
·
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Na talerz wrzucamy sałatę i układamy na niej pozostałe
składniki: pocięte w kawałki awokado, ser i kurczaka, kuleczki winogrona. Składniki
sosu umieszczamy w kubeczku, a jeszcze lepiej słoiczku, bo wtedy można nim
wygodnie potrząsnąć, by wszystko dobrze się połączyło. Proporcje „na oko”, wystarczy
posmakować, sos powinien być wyrazisty, słodko-kwaśny. Ja także mocno solę
dresing i już potem nie sypię soli bezpośrednio na sałatkę.
Polewamy sosem sałatkę, można posypać dodatkowo świeżym
pieprzem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Spróbujcie! Wykonanie nie zajmie Wam nawet dziesięciu minut!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!