poniedziałek, 30 czerwca 2014

(4) Arbuzówka



Robicie czasem sałatki „na wynos”? Trzeba potem pamiętać, żeby zabrać do domu miskę J No chyba, że zrobicie prostą i pyszną arbuzówkę, wtedy miskę po zjedzeniu sałatki można po prostu wyrzucić J

 

ARBUZÓWKA

 

składniki:

 

·        pół arbuza

·        czerwona cebula

·        ser typu feta

·        czarne oliwki

·        świeża mięta

 

sos:

 

·        oliwa z oliwek

·        sok z cytryny

·        płynny miód (jeśli nie jest płynny rozpuszczamy np. w mikrofalówce lub kąpieli wodnej)

·        sól, pieprz

 
Arbuza wydrążamy, starając się zachować jak najładniejsze kawałki miąższu. Ja najpierw nacinam miąższ dookoła nożem a potem rzeźbię łyżką J Usuwamy pestki, odlewamy nadmiar soku. Miąższ kroimy (np. w kostkę). wkładamy do arbuza. Na tym układamy pokrojoną w kostkę cebulę i fetę. Posypujemy posiekaną miętą, dekorujemy czarnymi oliwkami. Składniki sosu mieszamy (najwygodniej w słoiczku). Polewamy sałatkę. Gotowe!
 

2 komentarze:

  1. Oj, smacznie tu! Z arbuzem kojarzy mi się mój poncz z wieczoru panieńskiego ;) Chętnie zainspiruję się sałatkowymi pomysłami i trzymam kciuki za 100 dni =)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Obym wytrwała :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią!