poniedziałek, 17 sierpnia 2015

(149) Wegański kolorowy zawrót głowy (z dyniową nutą)

Weganizm ostatnio na topie i choć wcale mnie nie kusi (w przeciwieństwie do wegetarianizmu, który kusi mnie bardzo...), czasem przygotowuję sobie potrawę czysto roślinną. Tak było i tym razem.

WEGAŃSKI KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY ( Z DYNIOWĄ NUTĄ)

składniki:
  • zielenina (liście młodej botwiny i młodego szpinaku
  • tarte surowe buraczki
  • papryka czerwona pocięta w kostkę
  • pomidorki żółte koktajlowe
  • szczypiorek i czerwona cebulka (posiekane)
  • pestki dyni

sos: olej dyniowy, ocet balsamiczny, syrop z agawy, musztarda dijon, sól, pieprz

Składniki sosu umieszczamy w słoiczku i potrząsamy energicznie do uzyskania jednorodnego (ciemnobrązowego dresingu).

Na talerzu układamy liście, buraczki i resztę warzyw według uznania i pomysłu, tak by cieszyło oko :)
Polewamy sosem i posypujemy pestkami.
Bomba witaminowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!