Ale prawda jest taka, że w sałatce jarmuż smakuje tak sobie.
Całe dzieciństwo go jadłam i wciąż mam w głowie ten smak, smak... trawy.
Jak przyrządzam jarmuż, że mi obecnie smakuje?
Nie problemem jest wrzucenie jarmużu w ogrom składników, w których zginie jego smak (czy raczej brak smaku). Ale jak zrobić sałatkę, w której jarmuż jest podstawowym składnikiem? I która smakuje?
Moim sposobem sos "tzatziki" (nie oryginalny, ale jednak podobny). Z nim mogę zjeść nawet sam jarmuż, choć wolę dodać do niego jeszcze słodkawą i delikatną sałatę lodową, i jeszcze jakiś składnik dla koloru (np. pomidora, paprykę czy rzodkiewkę).
SPOSÓB NA JARMUŻ
składniki:
- jarmuż
- sałata lodowa
- rzodkiewka
sos: jogurt naturalny, starte zielone ogórki, koper, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, słodzidło (cukier, ksylitol itd.), dowolny ocet lub sok z cytryny
Ze startych ogórków odciskamy sok. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu i doprawiamy.
Sosem polewamy pocięty jarmuż i sałatę oraz plasterki rzodkiewki.
Można jeść! Czosnek ładnie dodaje smaku.
z pieczonym łososiem oraz kaszą gryczaną (niepaloną) z warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!