sobota, 30 maja 2015

(136) Sposób na jarmuż

Sposobów na jarmuż teraz wiele, głównie shake i chipsy ;)
Ale prawda jest taka, że w sałatce jarmuż smakuje tak sobie.
Całe dzieciństwo go jadłam i wciąż mam w głowie ten smak, smak... trawy.

Jak przyrządzam jarmuż, że mi obecnie smakuje?
Nie problemem jest wrzucenie jarmużu w ogrom składników, w których zginie jego smak (czy raczej brak smaku). Ale jak zrobić sałatkę, w której jarmuż jest podstawowym składnikiem? I która smakuje?
Moim sposobem sos "tzatziki" (nie oryginalny, ale jednak podobny). Z nim mogę zjeść nawet sam jarmuż, choć wolę dodać do niego jeszcze słodkawą i delikatną sałatę lodową, i jeszcze jakiś składnik dla koloru (np. pomidora, paprykę czy rzodkiewkę).

SPOSÓB NA JARMUŻ

składniki:
  • jarmuż
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka

sos: jogurt naturalny, starte zielone ogórki, koper, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, słodzidło (cukier, ksylitol itd.), dowolny ocet lub sok z cytryny

Ze startych ogórków odciskamy sok. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu i doprawiamy.
Sosem polewamy pocięty jarmuż i sałatę oraz plasterki rzodkiewki.

Można jeść! Czosnek ładnie dodaje smaku.

 z pieczonym łososiem oraz kaszą gryczaną (niepaloną) z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!