FRANCUSKA SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ DROBIOWĄ I CZERWONYMI WINOGRONAMI
składniki:
- wybrana mieszanka sałat (najlepiej z botwinką)
- wątróbka drobiowa
- czerwone dobrej jakości winogrona
- cebulka (najlepiej szalotka lub czerwona)
- dobrej jakości masło (może być klarowane)
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny (ewentualnie czerwony winny)
- tymianek (najlepiej świeży)
- sól i pieprz
Wątróbkę pozbawiamy nieładnych kawałków (ja oddaję kotu :) ) i kroimy w spore kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, tymianek i pięknie ją szklimy.
Zdejmujemy z patelni.
Rozgrzewamy kolejny kawałek masła i smażymy na nim wątróbkę (bez soli). Powinna być ładnie podsmażona z obu stron, a w środku miękka.
Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze z minutę czy nawet dłużej niech się podusi.
Na sałacie układamy wątróbkę, cebulkę i winogrona pozbawione pestek. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Winogrona można zastąpić figami (ja nie dostałam :( ).
Jak dla mnie - bomba!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!