sobota, 11 października 2014

Masełka do sałatki (1) Masełko czosnkowo-ziołowe

Z czym podajemy sałatki?
Najczęściej z pieczywem.
A do pieczywa nada się dobra smakowa oliwa, a jeszcze lepiej pyszne masło z dodatkami.
Pokażę Wam moje trzy ulubione.
Dziś klasyka.

MASEŁKO CZOSNKOWO-ZIOŁOWE

składniki:

  • dobrej jakości miękkie masło (ja najczęściej wybieram irlandzki Kerrygold, ewentualnie duński Lurpak, w ostateczności jakieś niezłe osełkowe)
  • sporo zmiażdżonego czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • ewentualnie inne świeże posiekane zioła np. oregano czy bazylia
  • sól

Wszystko dokładnie ugniatamy widelcem lub w moździerzu.
Jest bardzo dobre już tylko z czosnkiem i pietruszką, ale polecam także dorzucić świeże oregano :)

Na zdjęciu pierwsze od lewej (z niebieskim nożem ;) ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!