SAŁATKA Z DYNIĄ, SCHABEM I FETĄ
składniki:
- dynia
- feta
- winogrona (najlepiej bezpestkowe)
- sałata lodowa
- pomidory
- kawałek schabu
- oliwa z oliwek/olej
- ewentualnie jajko i bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
sos: dresing francuski
Dynię przygotowujemy jak w TEJ sałatce.
Schab rozbijamy, przyprawiamy, ewentualnie panierujemy i smażymy. Kroimy w kostkę.
Na sałacie układamy dynię, schab, pokrojone pomidory, kulki winogron i fetę w kawałkach.
Polewamy sosem.
Wow, ciekawa jestem smaku, nie jadłam nigdy sałatki z dynią :-)
OdpowiedzUsuńHej, wiesz co w ogóle pieczona dynia jak dla mnie jest dobra sama w sobie. Jeśli ją pokropić oliwą, posolić i popieprzyć oraz dobrze upiec, mogę jeść samą jako przekąskę :)
UsuńŚwietna też wychodzi z takiej pieczonej dyni zupa (razem z nią piekę cebulę czerwoną i czosnek, potem wszystko miksuję z bulionem warzywnym, dokładam mleczko kokosowe, chili, pieprz, sól, sok z limonki i świeży imbir. Pycha!
A jak już pieczesz, to warto upiec więcej i zrobić sałatkę.
Z dwóch moich przepisów z bloga uważam, że lepsza jest ta:
http://www.myczytamy.pl/2014/10/27-moje-szczesliwe-zycie-moje-serce.html
Ser nie musi być oczywiście kozi :)
Pozdrawiam!