czwartek, 16 października 2014

(88) Sałatka z pieczoną dynią i kozim serem

Sezon na dynię w pełni. Szaleję z kremami z dyni, a że do jednego z nich dynię się piecze, dlaczego nie skorzystać z dobrodziejstwa? :)

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ
 I KOZIM SEREM

składniki:
  • świeży szpinak
  • kawałek dyni
  • kozi ser
  • czerwona cebula
  • pomidory
  • tymianek cytrynowy (niekoniecznie)

do dyni: oliwa, sól, pieprz

sos: dresing francuski

Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki, kropimy oliwą, solimy, pieprzymy.
Pieczemy w piekarniku do miękkości (zwykle ok. pół godziny w 180 stopniach).

Na półmisek wykładamy szpinak. Dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, ser i cebulę. Układamy wystudzoną upieczoną dynię, polewamy sosem. Można posypać tymiankiem.

Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!