środa, 29 października 2014

(96) Francuska sałatka z wątróbką drobiową i czerwonymi winogronami

Proste i pyszne zarazem! Będę wracać!

FRANCUSKA SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ DROBIOWĄ I CZERWONYMI WINOGRONAMI

składniki:
  • wybrana mieszanka sałat (najlepiej z botwinką)
  • wątróbka drobiowa
  • czerwone dobrej jakości winogrona
  • cebulka (najlepiej szalotka lub czerwona)
  • dobrej jakości masło (może być klarowane)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny (ewentualnie czerwony winny)
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • sól i pieprz

Wątróbkę pozbawiamy nieładnych kawałków (ja oddaję kotu :) ) i  kroimy w spore kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, tymianek i pięknie ją szklimy.
Zdejmujemy z patelni.
Rozgrzewamy kolejny kawałek masła i smażymy na nim wątróbkę (bez soli). Powinna być ładnie podsmażona z obu stron, a w środku miękka.
Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze z minutę czy nawet dłużej niech się podusi.

Na sałacie układamy wątróbkę, cebulkę i winogrona pozbawione pestek. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Winogrona można zastąpić figami (ja nie dostałam :( ).
Jak dla mnie - bomba!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!