Ensaimada - puszysta słodka buła wypiekana na smalcu wieprzowym, popularna, w każdej cukierni, występuje w różnych odmianach, ta na zdjęciu powyżej jest zwykła...
...a ta wypełniona czekoladą
Inne popularne ciacho, nie pamiętam nazwy; wypełnione dżemem morelowym
Palmera - popularne chrupiące ciastko na wyspie, moje w wersji mini tzw. palmerita
Bunyol - pączek ziemniaczany (specjalność zachodniej strony wyspy, mój z cukierni w Valdemossie)
Tu bunyols jeszcze nie posypane pudrem, na ladzie cukierni
A to ta cukiernia :)
To też :)
Spróbowałam też słynnych lodów migdałowych (Dla mnie bez szału, ale nie jestem dobrym testerem, bo nie przepadam za lodami )
Churros - rodzaj mało słodkich pączków podawanych na ciepło (moja fota ze śniadania hotelowego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!