poniedziałek, 4 sierpnia 2014

(34) Marchewkowa sałatka po koreańsku

Przepis znalazłam przypadkowo. Dobry pomysł na podanie czegoś "innego" np. do dań z grilla czy obiadu. Przygotowuje się bardzo szybko (tylko potem troszkę stoi w lodówce).
 
MARCHEWKOWA SAŁATKA PO KOREAŃSKU

składniki:
  • sporo tartej marchwi (ok. pół kilograma)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1-2 łyżki octu
  • kilka ząbków zmiażdżonego czosnku
  • przyprawa do marchewki po koreańsku (ja kupowałam w tym sklepie, ale można przygotować mieszankę samodzielnie - skład: sól, kolendra, papryka słodka, cukier, cebula suszona, czosnek suszony, gałka muszkatołowa, bazylia, papryka ostra)
  • czarny sezam do posypania (niekoniecznie)

Ścieramy marchew na tarce. Do garnka lub na patelnię wlewamy olej, ocet, dodajemy czosnek i sporo przyprawy. Gdy zawrze, zdejmujemy z ognia (z jakiego ognia??? mam indukcję ;) ) i zalewamy marchewkę. Mieszamy, wstawiamy do lodówki. Mniej więcej po 3 godzinach można już podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!