MARCHEWKOWA SAŁATKA PO KOREAŃSKU
składniki:
- sporo tartej marchwi (ok. pół kilograma)
- 1/4 szklanki oleju
- 1-2 łyżki octu
- kilka ząbków zmiażdżonego czosnku
- przyprawa do marchewki po koreańsku (ja kupowałam w tym sklepie, ale można przygotować mieszankę samodzielnie - skład: sól, kolendra, papryka słodka, cukier, cebula suszona, czosnek suszony, gałka muszkatołowa, bazylia, papryka ostra)
- czarny sezam do posypania (niekoniecznie)
Ścieramy marchew na tarce. Do garnka lub na patelnię wlewamy olej, ocet, dodajemy czosnek i sporo przyprawy. Gdy zawrze, zdejmujemy z ognia (z jakiego ognia??? mam indukcję ;) ) i zalewamy marchewkę. Mieszamy, wstawiamy do lodówki. Mniej więcej po 3 godzinach można już podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!