niedziela, 31 sierpnia 2014

(55) Sałatka z brokułami i fetą

Tę sałatkę robię od lat i przepis przyjął się wśród moich znajomych oraz w rodzinie. Jeśli jej nie znacie, bardzo polecam. Niekłopotliwa w wykonaniu, ciekawa w smaku, niewiele składników.

SAŁATKA Z BROKUŁAMI I FETĄ

składniki:
  • brokuł
  • feta
  • płatki migdałów i/lub pestki słonecznika

sos: olej (jakiś mało wyrazisty), posiekana cebula (np. czerwona), sól, pieprz, ocet winny, cukier

Gotujemy na półtwardo brokuł (lub przygotowujemy go na parze). Kroimy ser feta w kostkę. Płatki migdałowe/słonecznik prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy - powinien być wyraźnie słodko-kwaśny (oczywiście też cebulowy :) ).
W misce układamy warstwowo: brokuły, feta, sos, brokuły, feta, sos itd.

Posypujemy płatkami i/lub słonecznikiem.

Bardzo dobra!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!