czwartek, 10 lipca 2014

(14) Choriatiki

Choriatiki, czyli sałatkę grecką znają wszyscy. Każdy pewnie jadł. Większość pewnie robi wg swojego uznania - z sałatą, zielonym oliwkami, serem typu feta pokrojonym w kostkę. I dobrze :)
Ale dziś będzie przepis oryginalny, taka sałatka, jaką podają w Grecji. Bez sałaty, z oliwkami z pestką. I feta krojona w plastry ("feta" oznacza właśnie "plaster"!)
Spróbujcie takiej wersji!
 
KLASYCZNE CHORIATIKI

składniki:
  • dobre, dojrzałe pomidory
  • świeże jędrne ogórki
  • zielona chrupiąca papryka
  • czerwona cebula
  • dobrej jakości ser feta
  • oliwki, najlepiej brązowe z pestką, ewentualnie czarne "po grecku" (o wędzonym posmaku)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
  • ewentualnie świeże oregano
Sałatkę będziemy układać w miseczkach albo talerzach, tak by każdy dostał swoją porcję. I po kolei wkładamy do naczynia: grubo krojone pomidory i ogórki, pociętą w paski paprykę, cebulę pokrojoną w "obręcze" lub piórka. Pilnujemy, żeby na bieżąco wszystko solić i pieprzyć.
Na to po plastrze fety, kilka oliwek.
Polewamy oliwą, sypiemy pieprzem, ewentualnie dajemy oregano.

Podajemy do tego pieczywo i białe wytrawne wino. Jeśli ktoś lubi (ja akurat nie) to grecką Retsinę.
Celem oszczędzenia zębów gości, uprzedzamy ich, że oliwki mają pestki :)

2 komentarze:

Podziel się swoją opinią!