Ale dziś będzie przepis oryginalny, taka sałatka, jaką podają w Grecji. Bez sałaty, z oliwkami z pestką. I feta krojona w plastry ("feta" oznacza właśnie "plaster"!)
Spróbujcie takiej wersji!
KLASYCZNE CHORIATIKI
składniki:
- dobre, dojrzałe pomidory
- świeże jędrne ogórki
- zielona chrupiąca papryka
- czerwona cebula
- dobrej jakości ser feta
- oliwki, najlepiej brązowe z pestką, ewentualnie czarne "po grecku" (o wędzonym posmaku)
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
- ewentualnie świeże oregano
Na to po plastrze fety, kilka oliwek.
Polewamy oliwą, sypiemy pieprzem, ewentualnie dajemy oregano.
Podajemy do tego pieczywo i białe wytrawne wino. Jeśli ktoś lubi (ja akurat nie) to grecką Retsinę.
Celem oszczędzenia zębów gości, uprzedzamy ich, że oliwki mają pestki :)
Ale czad!:))
OdpowiedzUsuńProsta i bardzo dobra, polecam :)
Usuń