FASOLKA Z SEZAMEM
składniki:
- fasolka szparagowa (może być dowolna, ja mam jakąś taką dużą i płaską...)
- czosnek
- sezam (ja użyłam czarnego, ale może być dowolny)
- sporo natki pietruszki
- korzeń imbiru (opcjonalnie)
- sok z limonki albo cytryny
- olej sezamowy (ewentualnie inny, jeśli fasolka nie ma być za bardzo sezamowa)
- sól i pieprz
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
W tak zwanym międzyczasie wykonujemy sos. Najlepiej używając blendera, ale jeśli się komuś nie chce można posiekać i pomieszać ręcznie.
Ja wolę tak: wrzucam wszystko (oprócz fasolki i sezamu) do blendera i miksuję. Może nie na gładko, ale w miarę.
Polewamy fasolkę sosem, posypujemy sezamem.
Podajemy schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią!