sobota, 28 czerwca 2014

(2) Guacamole


Rzadko wybieram sałatki, które wymagają czasu, wolę powrzucać coś szybko do miski, zalać sosem i już. Ale dla tej robię wyjątek. Właściwie to nie sałatka, a raczej dip do tortilli czy chipsów, ja jednak nie miksuję składników i podaję do pieczywa, zatem z czystym sumieniem zaliczam moje guacamole do sałatek J

Guacamole jest różnie przyrządzane. Z pomidorami lub bez, ze świeżą kolendrą lub pietruszką. Napiszę Wam, jaką wersję lubię najbardziej.

 

MOJE GUACAMOLE

 

składniki

·        kilka dojrzałych pomidorów (polecam malinowe)

·        2-3 dojrzałe, miękkie awokado (jeśli macie twarde, lepiej wcale nie robić!)

·        sok z jednej limonki

·        1 czerwona cebula

·        czosnek (według uznania, od jednego ząbka do kilku)

·        1-2 papryczki pepperoni

·        oliwa dobrej jakości

·        pieprz i sól do smaku

·        opcjonalnie natka pietruszki do posypania, ale uważam, że nie jest konieczna

 
Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy miąższ. Siekamy albo po prostu rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną papryczkę i cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy sporo oliwy i wyciskamy sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ewentualnie posypujemy natką.

Może nie wygląda najładniej, ale urzeka smakiem. I wbrew pozorom, wcale nie jest bardzo pikantne, sok z limonki znakomicie łagodzi ostrość dania.

Do tego świeża bagietka, białe wytrawne wino i nic więcej nie potrzeba do szczęścia!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!