niedziela, 29 czerwca 2014

(3) Pomidory po grecku


No dobrze, dziś pochwalę się moim popisowym daniem, które można zrobić w formie sałatki na rukoli albo w formie sałatko-przystawki. Jest przepyszne, mało spotykane (nie znam nikogo, kto je robi!), a jeśli ma się przygotowane posiekane pistacje, robi się je w parę chwil! Jest świetną alternatywą dla caprese, czyli pomidorów z mozarellą.

Nazywam je pomidorami po grecku, bo coś podobnego jadłam kiedyś w greckiej knajpie. Wprowadziłam pewne udoskonalenia i robię prawie na każdą imprezę. Gwarantuję, że „zjedzie” do końca!

 

POMIDORY PO GRECKU
 
składniki:
 

·        dojrzałe duże pomidory (najlepiej malinowe)

·        ser z niebieską pleśnią (np. lazur)

·        pomidory suszone

·        rodzynki

·        posiekane pistacje

·        oliwa

·        sól

·        opcjonalnie rukola do ozdoby

 
Pomidory kroimy w plastry, solimy i na każdym układamy po plasterku sera, suszonym pomidorku i po kilka rodzynek. Polewamy oliwą. Ja mam taki patent, że zalewam oliwą rodzynki i potem nakładam je łyżeczką razem z tą oliwą.

Sypiemy pistacjami, ozdabiamy rukolą.

Genialne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!