poniedziałek, 25 maja 2015

(135) Rukola z truskawkami, gorgonzolą i orzechami

Wreszcie sezon! Rukola i botwinka wyskoczyły w ogródku i mamy pierwsze polskie truskawki! :)

RUKOLA Z TRUSKAWKAMI, GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

składniki:
  • liście młodej botwinki
  • rukola
  • świeże truskawki
  • ser gorgonzola
  • orzechy włoskie

sos: olej z orzechów włoskich, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód, syrop malinowy, sól, pieprz

Składniki na dresing umieszczamy w słoiczku i porządnie mieszamy. Sos musi być wyrazisty - słodki, słony i kwaśny jednocześnie z wyczuwalną orzechową i malinową nutą.

Na talerz wędrują liście botwiny i rukoli, Na to kawałki sera i świeżo zerwanych truskawek. Oblewamy solidnie sosem i posypujemy prażonymi na suchej patelni orzechami.
Poezja - zróbcie! :)





1 komentarz:

  1. Ten dressing... Musi być obłędny. Niestety- oleju z orzechów brak... Trzeba zainwestować :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią!