sobota, 27 czerwca 2015

(143) Sałatka z czarnym ryżem i szynką

Znacie czarny ryż?
Ja odkryłam jakiś czas temu, obok czerwonego i dzikiego.
Tak, tak - bo czarny ryż to nie jest dziki ryż.
A zresztą dziki ryż, to w ogóle nie jest ryż - wiedzieliście o tym?
A czarny ryż polecam. bardzo aromatyczny.
Nie polecam jedynie gotować go np. z warzywami - bardzo brudzi wodę  (i warzywa). Lepiej osobno - i dodać do potrawy.
A dziś - sałatka z jego udziałem!
 
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I SZYNKĄ

składniki:
  • czarny ugotowany ryż
  • szynka wieprzowa (ja używam Babuni)
  • ananas z puszki
  • kukurydza konserwowa
  • kiełki lucerny
  • majonez
  • ewentualnie jabłko (niekoniecznie)
  • pieprz i sól

Ryż, kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i ananasa (i ewentualnie jabłko) łączymy z majonezem i doprawiamy. Zdobimy kiełkami.
Poniżej propozycja podania :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!