czwartek, 28 sierpnia 2014

(52) Sałatka GRENADINA z kurczakiem w chili i limonce oraz emulsją miętową

Tę sałatkę zamówiłam w restauracji KOLOROWA w Karpaczu i okazała się genialna! Postanowiłam odtworzyć ją w domu. Udało się! Jest niebanalna, rewelacyjna w smaku i nie jakaś bardzo pracochłonna.

SAŁATKA "GRENADINA"
Z KURCZAKIEM W CHILI I LIMONCE
ORAZ EMULSJĄ MIĘTOWĄ

składniki:
  • mieszanka sałat
  • dojrzały granat
  • dojrzałe awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • orzechy włoskie
  • filet z kurczaka
  • ciut oliwy do smażenia
  • sól, pieprz

na marynatę: gotowy słodki sos chili np. ten, wyciśnięty sok z limonki, sól

emulsja: olej z orzechów włoskich (można zastąpić innym), sporo liści świeżej mięty, sok z cytryny, płynny jasny miód, sól, pieprz

Łączymy składniki marynaty w pojemniku lub miseczce. Wkładamy do niej pokrojonego w nieduże kawałki kurczaka i chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Najlepiej sobie zamarynować np. rano (żeby było na wieczór) albo dzień wcześniej.

Składniki na emulsję umieszczamy w blenderze i miksujemy możliwie dokładnie.

Na suchej patelni prażymy orzechy.
Tę samą patelnię wykorzystuję teraz do przygotowania kurczaka.
Podsmażamy kurczaka na oliwie. Ja dorzucam całą marynatę na patelnię i jeszcze dobrych kilka minut w niej duszę.

Na talerzach układamy: sałatę, pomidorki, awokado, kawałki kurczaka. Polewamy emulsją, posypujemy orzechami i pestkami granata.

Zakochacie się w tym smaku!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią!