środa, 5 listopada 2014

(100) Salatka z pieczonych buraków

Setna!
Czyli koniec projektu!
Co dalej? Pomyślę.
Na razie przepis :)

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW

składniki:
  • liście szpinaku
  • buraki
  • ulubiony ser (np. mozarella, kozi, feta, pleśniowy - ja wybrałam Brie)
  • ulubione orzechy (ja wybrałam migdały)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • cukier/miód
  • sól, pieprz

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cząstki, układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy w 180 stopniach, aż będą w sam raz (ani miękkie ani twarde, trzeba posmakować :) ).
Na szpinaku układamy ser, buraki i migdały.
Z oliwy, octu, cukru i soli sporządzamy sos. Polewamy sałatkę.
Posypujemy pieprzem.

Buraki są na tyle dobre, że uskuteczniam je ostatnio jako dodatek do obiadu (też polewam tym sosem).


1 komentarz:

Podziel się swoją opinią!