środa, 12 listopada 2014

(103) Sałatka z awokado, jajkiem i rzodkiewką

Pyszna!
Wiem, nie jestem obiektywna, uwielbiam awokado :)

SAŁATKA Z AWOKADO, JAJKIEM I RZODKIEWKĄ

składniki:
  • świeży szpinak
  • dojrzałe awokado
  • ugotowane jajko
  • rzodkiewki

sos: oliwa, musztarda, miód, (wyjątkowo "gładka, a nie francuska), majonez, sok z cytryny, sól, pieprz

Łączymy składniki sosu.

Na szpinaku układamy kawałki awokado, rzodkiewek i jajek. Polewamy sosem.

poniedziałek, 10 listopada 2014

(102) Najszybsza na świecie sałatka do obiadu

Przygotowanie zajmuje około minuty!
 
NAJSZYBSZA NA ŚWIECIE SAŁATKA DO OBIADU

składniki:
  • ulubiona sałata "z woreczka" (u mnie roszponka)
  • jogurt naturalny (może być też śmietana)
  • cukier (może być też ksylitol, stewia, erytrol, słodzik - co kto woli)

Sałatę wkładamy do miski.
Jogurt łączymy ze "słodzidłem".
Polewamy sałatę.
Już.

PS. Można dodać też sok z cytryny. Ja chyba wolę bez.

niedziela, 9 listopada 2014

(101) Sałatka z wędzonym łososiem i granatem

Bardzo dobra, a przy okazji pięknie wygląda :)

SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I GRANATEM

składniki:
  • świeże liście szpinaku
  • łosoś wędzony
  • granat
  • papryka (ja miałam odmianę spiczastą)
  • dojrzałe awokado
  • kawałek marchwi
  • bazylia do posypania (ja użyłam greckiej)

sos: dresing cytrynowy

Na szpinaku układamy paprykę i awokado. Ścieramy na drobnych oczkach marchew. Kładziemy pokrojonego łososia oraz pestki z granatu. Polewamy sosem i posypujemy bazylią (może być też zielona pietruszka).



piątek, 7 listopada 2014

PROJEKT SAŁATKA - podsumowanie i co dalej?


Moim planem było sto sałatek.
Melduję wykonanie zadania!
Czas na wnioski.



PROJEKT SAŁATKA – PODSUMOWANIE
Będzie krótko.

Korzyści:
- odkryłam nowe przepisy;
- odkryłam nowe smaki;
- prawie wróciłam do wagi sprzed ciąży! -jeszcze mam kilogram, ale to już światełko w tunelu, a nawet światło :)!.

 

Minusy:
- jednak czas to zajmuje, nie oszukujmy się;
- czasem miałam ochotę na jakąś wypróbowaną sałatkę, ale czułam wewnętrzną presję: zrób coś nowego! będzie na bloga! ;)

 
A plany? Co dalej?
1) Sądzę, że będę wrzucać coś od czasu do czasu. Ale bez spinania. Nie codziennie czy co dwa dni. Ale jak uda się zrobić coś dobrego. Po prostu.

2) I tak sobie myślę o kolejnym projekcie…

Projekt makaron?
Projekt zupa?
Projekt przekąska?

środa, 5 listopada 2014

(100) Salatka z pieczonych buraków

Setna!
Czyli koniec projektu!
Co dalej? Pomyślę.
Na razie przepis :)

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW

składniki:
  • liście szpinaku
  • buraki
  • ulubiony ser (np. mozarella, kozi, feta, pleśniowy - ja wybrałam Brie)
  • ulubione orzechy (ja wybrałam migdały)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • cukier/miód
  • sól, pieprz

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cząstki, układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy w 180 stopniach, aż będą w sam raz (ani miękkie ani twarde, trzeba posmakować :) ).
Na szpinaku układamy ser, buraki i migdały.
Z oliwy, octu, cukru i soli sporządzamy sos. Polewamy sałatkę.
Posypujemy pieprzem.

Buraki są na tyle dobre, że uskuteczniam je ostatnio jako dodatek do obiadu (też polewam tym sosem).


poniedziałek, 3 listopada 2014

(99) Sałatka z tuńczykiem, oliwkami i grzankami

Tuńczyk to czyste białko! Warto jeść, gdy pracujecie nad redukcją wagi czy pięknymi mięśniami :)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, OLIWKAMI I GRZANKAMI

składniki:
  • mieszanka sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka czerwona
  • ugotowane jajo
  • tuńczyk w sosie własnym (lub oliwie - wg życzenia)
  • grzanki (gotowe lub wykonane samodzielnie jak w tym przepisie)
  • zielone oliwki
  • tarty parmezan

sos: dresing podstawowy

Wszystko pięknie kroimy, układamy i polewamy sosem.
Posypujemy parmezanem.
Ta część przepisu zawsze jest dla mnie nudna - wciąż to samo :)

sobota, 1 listopada 2014

(98) Chrupiąca wegańska sałatka z kalarepką i kiełkami

Absolutnie warzywna - żadnych mięs i serów. Dobra nawet dla wegan.
 
CHRUPIĄCA WEGAŃSKA SAŁATKA Z KALAREPKĄ I KIEŁKAMI

składniki:
  • sałata lodowa
  • rukola
  • pomidory
  • papryka w kilku kolorach
  • kalarepa
  • rzodkiewki
  • kiełki (ja użyłam brokułowych)

sos: oliwa z oliwek, ocet winny, musztarda francuska, sok z cytryny, sól i pieprz (można go dosłodzić, jeśli ktoś lubi)

Składniki sosu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i mieszamy, energicznie potrząsając.

Na sałatach układamy pocięte w paski warzywa.
Całość polewamy sosem i zdobimy kiełkami.